Professional and reliable web hosting reviews and hosting guide. InMotion Reviews and testimonials customer ratings.

ΑΕΠΠ Προγραμματισμός

Print
Category: Uncategorised
Published on 07 March 2012
Written by Super User Hits: 8077

Στοιχεία και Δομές Δομημένου Προγραμματισμού.

Το συγκεκριμένο μάθημα πραγματεύεται υλοποίηση αλγορίθμων με καθορισμένο τρόπο - είδος δομημένου προγραμματισμού. Η υλοποίηση αυτή γίνεται σε γλώσσα προγραμματισμού που το σχολικό βιβλίο την ονοματίζει 'ΓΛΩΣΣΑ'. Η γλώσσα αυτή διατηρεί όλα τα στοιχεία της διεθνώς αναγνωρισμένης γλώσσας προγραμματισμού PASCAL. Ουσιαστικά έχουν ελληνοποιήσει τη γλώσσα Pascal (δηλ. έχει τις εντολές, τις δεσμευμένες λέξεις και τις αλγοριθμικές δομές στα ελληνικά) , αλλά ταυτόχρονα την έχουν απλοποιήσει (δηλ. καταργήσει σημεία στίξης, τελείες, σύμβολα), διατηρώντας όμως όλους τους συντακτικούς κανόνες, αρχές και δομές.

Ο όρος 'Ανάπτυξη εφαρμογών σε προγραμματιστικό Περιβάλλον' υποδηλώνει ακριβώς το περιβάλλον μιας γλώσσας προγραμματσιμού, όπου με όλα τα 'εργαλεία' και  τις δυνατότητες που έχει, δίνει την δυνατότητα να αναπτυχθεί ένας αλγόριθμος - εφαρμογή, που στοχεύει στη επίλυση ενός προβλήματος. Ομως αυτός ο τρόπος ανάπτυξης - έκφρασης του αλγορίθμου είναι σε μορφή - που μέσω του περιβάλλοντος αυτού - μπορεί να καταλάβει ο Υπολογιστής και να τον εκετλέσει.

Το είδος του προγραμματισμού αυτού λέγεται ΔΟΜΗΜΕΝΟΣ και δεν είναι απλώς ένα είδος προγραμματισμού, αλλά μια μεθοδολογία σύνταξης προγραμμάτων. Στηρίζεται στη χρήση τριών (3ων ) λογικών δομών, οι οποίες είναι : 1) Δομή Ακολουθίας, 2) Δομή Επιλογής, και 3) Δομή Επανάληψης.

Προτείνω η σειρά διδασκαλίας των κεφαλαίων του βιβλίου να είναι η παρακάτω :

1) Κεφάλαιο 1ο.

2) Κεφάλαιο 7ο:  με  (α) έμφαση στην έννοια της 'μεταβλητής' που δεν αναλύεται εκετνώς στο βιβλίο (ως νέα έννοια σε σχέση με τη μεταβλητή στα μαθηματικά), (β) έμφαση στα είδη των μεταβλητών - δεδομένων και στις μεταξύ τους σχέσεις, (γ) έμφαση στη διαφορά των εντολών εισόδου (Διάβασε Χ και απευθείας εκχώρησης ' Χ<-- Χ+3 ' ) 

3) Κεφάλαιο 2ο : με παράλληλη διδασκαλία του 8ου κεφαλαίου, που ακολουθείται με πολλά παραδείγματα και ασκήσεις. Στο σημείο αυτό να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή και έμφαση στη σημασία που έχει η πληρότητα των Κριτηρίων που πρέπει να ικανοποιεί ένας Αλγόριθμος. Να γίνει ανάλυση με εφαρμογές - παραδείγματα σε κάθε ένα κριτήριο ξεχωριστά.

Υπενθυμίζω τα Κριτήρια που πρέπει να πληρεί ένας αλγόριθμος είναι :

1ο : Είσοδος,

2ο : Έξοδος,

3ο : Περατότητα,

4ο : Καθοριστικότητα και

5ο : Αποτελεσματικότητα

Ανάλυση με παραδείγματα και εικόνες : πατήστε ΕΔΩ.

4) Κεφάλαιο 3ο : με παράλληλη διδασκαλία του 9ου κεφαλαίου, που ακολουθείται με πολλά παραδείγματα και ασκήσεις

5) Κεφάλαιο 6ο: με προσδιορισμό εννοιών και στόχευση ερωτήσεων. Επειδή είναι μόνο θεωρία χρειάζεται οργάνωση στις επιμέρους παραγράφους.

6) Κεφάλαιο 10ο : με έμφαση στη δημιουργία και εκτέλεση των υποπρογράμματων (διαδικασιών και συναρτήσεων), υλοποιόντας πολλά παραδείγματα - ασκήσεις για ξεχωριστές περιπτώσεις που δεν αναφέρει το βιβλίο.

Joomla 2.5 Templates designed by Website Hosting